Program


Aktuális előadások



Rendező: Rachel Beaujean és Ricardo Bustamante
Zene: Adolphe Adam
Koreográfia: Marius Petipa, Jean Coralli és Jules Perrot nyomán
Zenei kíséret: Holland Balettzenekar
Vezényel: Ermanno Florio

Szereplők: Olga Szmirnova (Giselle), Jacopo Tissi (Albrecht), Floortje Eimers (Myrtha), Giorgi Potskhishvili (Hilarion)

 

Olga Szmirnovát és Jacopo Tissit 2022 tavaszán láthattuk utoljára együtt táncolni, az utolsó, felvételről vetített Bolsoj-balett közvetítésünkön, A hattyúk tavában. Ekkor már kitört az orosz-ukrán háború, további közvetítésekre pedig ezután már nem volt módunk. Az évek óta hiányolt moszkvai balett-közvetítésekért kárpótlás lehet balettkedvelő közönségünknek a Holland Nemzeti Balett színpadáról közvetített Giselle-előadás, amelyben a két főszereplő a Bolsoj két egykori sztárja: Olga Szmirnova és Jacopo Tissi.

A két művész nem sokkal a háború kitörése után hagyta el Oroszországot, tiltakozásul az Ukrajna elleni agresszió miatt. Ma mindketten az amszterdami Holland Nemzeti Balett vezető táncosai. Innen láthatjuk Adolphe Adam Giselle című táncdarabját a tradicionális Petipa-féle koreográfiban Rachel Beaujean és Ricardo Bustamante kiegészítő koreográfiájával.

Olga Szmirnovát korábban számos Moszkvából sugárzott élő adásban láthattuk a mozikban, amikor a Bolsoj Balett tagja volt. Főszerepet táncolt A bajadérban, a Hattyúk tavában és a Giselleben is. A Dance Europe, a világ vezető táncmagazinjának olvasói 2022-ben „Az év táncosának” választották.

A Bolsoj első olasz származású vezető táncosa, Jacopo Tissi is több közvetítésben szerepelt: Siegfried herceg volt A hattyúk tavában (2020) és láthattuk Balanchine Észerek (2022) című darabjában.

A Giselle története Heinétől származik. Az ártatlan Giselle, amikor megtudja, hogy szerelme, Albert már egy másik nő jegyese, beleőrül a csalódásba és holtan esik össze. A másvilágon akarata ellenére csatlakoznia kell a pártában meghalt lányokból lett bosszúálló tündérekhez, a villikhez, akik elbánnak az Alberthez hasonló hűtlen ifjakkal. Amikor Albert éjjel kilátogat a temetőbe Giselle sírjához, a willik lecsapnak, hogy halálra táncoltassák. Giselle azonban még most sem akar ártani a fiúnak, mert még mindig szereti, és addig táncol vele, amíg el nem jő a hajnal, amikor a williknek menniük kell, ezzel megmenti volt kedvesét.

Forgalmazó: Cikanek Management

A felvétel 2024. január 21-én készült.

Belépőjegy: 4.900 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában.

Ajánló


Les Contes d’Hoffmann Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából két szünettel, 245 perc, 2024 francia nyelven, magyar és angol…

Madama Butterfly Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából egy szünettel, 195 perc, 2024 olasz nyelven, magyar felirattal

Giselle Balettközvetítés felvételről Amszterdamból, 120 perc, 2024

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!